Helena von Zweigbergk
Fotograf: Mattias Sedwall

Helena von Zweigbergk

Radio- & TV-profil samt moderator och föreläsare

Helena von Zweigbergk är författare och en välkänd TV- och radioprofil. Hon har medverkat i Spanarna från starten, har skrivit ett flertal romaner, gör kåserier i "God morgon världen" i P1, har vunnit "På spåret" och tävlar i SVTs Kulturfrågan Kontrapunkt

Sin skönlitterära bana startade hon med en serie kriminalromaner om en fängelsepräst, som också kom att översättas till flera språk. Därefter har hon gått över till romaner om familjerelationer. Av dem räknas "Ur vulkanens mun" som hennes genombrott och amerikanska Amazon köpte världsrättigheterna till "Än klappar hjärtan". Hennes senaste roman heter "Totalskada", som också sålt till Tyskland och Italien. Hon har också skrivit den mycket uppskattade "Mitt liv som dront", självbiografiska reflektioner om vila Svenska Dagbladet skrev "Jag vet inte om jag någon gång blivit så drabbad av en bok som Helenas "Mitt liv som dront". Hon har också varit programledare för det ytterst populära "Oförnuft och känsla" i P1 och programledare för "Filmkrönikan".

Grejen med saker är namnet på en föreläsning som Helena satt samman. Det utgår från en bok hon gjorde tillsammans med Cilla Ramnek 2019. Utgångspunkten är vår väldigt speciella tid, då gemene man här på jorden äger fler saker än vad man någonsin gjort i världshistorien. Istället för att moralisera över det här, frågar sig Helena varför? I vår kultur har vi ett snudd på bulemiskt beteende när det gäller köpande. Å ena sidan söker vi oss till varuhusen för att köpa grejerna, å andra sidan läser vi böcker om att rensa i röran och bli av med dem. Vi svullar saker samtidigt som vi har hårdbantandet av saker som ett sorts ideal. Vi tycks aldrig få nog av att skaffa saker, samtidigt som vi föraktar "prylar".

På ett personligt och underhållande sätt tar sig Helena an shoppandets psykologi. Varför har just "shopping" kommit högst upp på listan av fritidsaktiviteter?

Här heter ett annat program som utgår från Helenas uppmärksammade bok "Mitt liv som dront". Det är Helenas personliga berättelse om vilka strategier man väljer i livet när man uppfattar att man vuxit upp som den utdöda fågeln dronten, utan vingar som förmår att bära, som varken kan försvara sig, bita ifrån eller fly när så behövs.

Här handlar om hur man blir en mästare på läsa av sin omgivning, tolka vad andra tänker och känner och rätta sig efter det. Man går genom livet som en vandrande åskledare, använd som packåsna eller slasktratt för dem som inte ids bära sina problem själva.

Med ett skoningslöst och humoristiskt sätt skärskådar Helena sina egna strategier, hur man kan få sin vilja igenom så att det inte märks, hur man som vuxen fortfarande använder flickrösten, och försöker sig på att vara kokett och gullig. Hur man styr med skuldbeläggande, sentimentalt präglade historier. I Helenas berättelse ingår olika exempel på hög och låg status i sociala relationer, och hur det kan avspegla sig i relationen mellan män och kvinnor. Och hon visar på en väg ut ur offerrollen. Hur offerkoftan ofta åker på med den fåfänga förhoppningen om kärlek. Men hur och varför det är så omöjligt att älska någon med just det beteendet.

En annan av föreläsningens budskap är att skam som vi alla bär på, vilka vi är, måste älskas bort. Och att det är ofta fel människor som skäms. Det är de utsatta som skäms, just för att de har utsatts. Hur man hittar sig när man förlorar sig. Och hur man kan kan rädda sig själv genom att bli lite känslomässigt korkad.

Den här stunden blir känslomässigt drabbande, underhållande och rolig. Den framförs också med musik, om man vill så. Musiken som omger Helenas berättelse är allt från Martin Hederos inåtblickande musikaliska landskap, Morton Feldmans strama estetik till Franz Schuberts salongsromantik. Framför av två framstående musiker, Anders Lagerqvist, violin och Jacob Kellerman, gitarr.

Pressbilder

Helena von Zweigbergk

Helena von Zweigbergk

Fotograf: Thron Ullberg

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2