Därför gör smartphonen oss dummare

vad händer i hjärnan när vi växlar mellan olika arbetsuppgifter, mejl och Facebook?

Intervju med Tomas Dalström

Våra hjärnor är i princip identiska med den hjärna cromagnonmänniskan föddes med för ungefär 40 000 år sedan. Det innebär att vår hjärna föredrar att sitta under en korkek och dagdrömma. Men det får den inte göra så ofta i dagens uppkopplade värld. En förklaring till att fler och fler har koncentrationssvårigheter är att kraven på vad vi ska göra har ökat mycket mer än vad våra hjärnor har utvecklats. Det skapar stress. För att titta lite närmare på koncentrationssvårigheter och mulititasking har Talarforum träffat Tomas Dalström som skrivit boken Bäst i text Läseboken/Skrivboken. I boken beskriver Tomas hur läs- och skrivprocesserna går till ur hjärnans perspektiv – och hur de påverkas av bland annat multitasking och störande miljöer.

Koncentration är en bristvara idag. Med Facebook, Twitter och ”den smarta telefonen” har problemen exploderat de senaste åren. Vi har med oss telefonen överallt och en normalanvändare tittar på den var 6:e minut. Det påverkar förstås koncentrationen och vår förmåga att prestera på arbetet, hemma och fritiden. Detta har lett fram till att Tomas kommit med det kontroversiella påståendet att smartphonen skulle göra oss dummare.

Varför skulle en smartphone göra mig dummare?
– Det som är mobilens fördel är också dess nackdel. Vi har med den överallt – och vi inte kan låta bli att kolla på den. Vi tittar för att se om det har hänt något eller för att vi vill att något ska hända. En normalanvändare tittar var sjätte minut. Lägg sedan till det att det kan ta upp till 25 minuter att komma tillbaka till samma mentala nivå, som vi var i innan vi blev störda. Det är en ekvation som inte går ihop.

Men när man multitaskar känns det ju som att man får mycket gjort.
– När du tittar närmare på en person som säger att han/hon är bra på att multitaska, så kommer du att upptäcka motsatsen. Det är riktigt att du känner dig upptagen, när din uppmärksamhet hela tiden hoppar från en aktivitet till nästa – men det är inte detsamma som att du är produktiv. Den insikten är viktig. Det kan ta dubbelt så lång tid att bli klar med en arbetsuppgift. Det beror bland annat på att din uppmärksamhet och ditt minne försämras. Du kommer dessutom inte in mentalt i en ny uppgift lika effektivt – som den som gör färdigt en sak i taget.

Varför kan vi inte göra flera saker samtidigt?
– Du har en hjärna som i princip är identisk med den cromagnonmänniskan hade för ungefär 40 000 år sedan. Det betyder att du har ett väldigt litet arbetsminne. Någon har sagt att det har plats för ett telefonnummer, men inte ett riktnummer. Det raderas ständigt, fylls hela tiden på med ny information och kan bara göra en sak i taget. En känd forskare säger att vi på riktigt kanske kan börja göra flera saker samtidigt om 1 000 generationer. Många tror att yngre har tagit ett evolutionärt språng, men så är det inte. De läser till exempel inte elektroniska texter bättre än äldre.

Varför är det svårt att förstå vad vi läser på en smartphone?
– Forskning visar att det är mer än dubbelt så ansträngande att läsa på den jämfört med en dator. Testpersonerna satt i ett tyst labb. De blev visade sidan de skulle läsa, de letade alltså inte efter den. På jobbet eller stan skulle det ha varit ännu mer ansträngande.
– En förklaring till att det är svårare att läsa på mobilen är vårt futtiga arbetsminne och displayens storlek. Ju mindre text du ser, desto mer måste du hålla i minnet. Om du läser på papper är det lätt att hoppa tillbaka i texten för att kolla något du inte har uppfattat och sen hoppa tillbaka igen. Och hoppar tillbaka gör vi; det är en naturlig del i läsprocessen. Det är mycket svårare på en smartphone.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2