Så blir du en bättre talare

Tre av Sveriges främsta experter på att tala inför en större grupp människor delar med sig av sina bästa tips på hur man blir en bättre talare.

Vi har alla sett dem. Omvärldsbevakarna, ledarskaps-, kommunikations- och affärsstrategerna som utan att darra på manschetten kliver upp på scen och håller ett föredrag fyllt av inspirerande tänkvärdheter. Men hur gör de? Hur når man ut med sitt budskap till en större samling människor? Vad är hemligheten?

Pontus Ströbaek, som är coach åt några av Sveriges främsta föreläsare, Björn Söderberg, som utsågs till Årets talare 2009, och föreläsaren Jenny Lexhed, som är en av grundarna av Talarforum, kommer här med några av sina bästa tips på hur man blir en bättre talare.

- Du måste veta vad talar om, antingen är du expert eller så har du egna erfarenheter. Karisma och vana att tala inför grupp är väldigt viktigt. Skaffa gärna en grundlig kunskap om just den målgrupp du ska tala inför och förbered dig noga, säger Jenny Lexhed till tidningen Café.

- Föreläs lagom långt. 45 minuter till 1,5 timme är det vanligaste. Det är precis så länge folk orkar lyssna. Men sen finns det de som gör halvdagar, två pass med paus, eller som har workshops och utbildningar, då är det lite längre, fortsätter hon.

- Ska man bli bra ska man tala om något man verkligen brinner för. Då kommer saker och ting rätt naturligt. Sedan är det viktigt att man är sig själv. Även om man blir nervös ska inte man inte göra sig till genom att försöka vara lustig eller göra sig av med sin dialekt. Prata på samma sätt som du skulle prata med din bästa vän, så brukar jag tänka. I det ingår att våga vara personlig, att dela med sig av sina erfarenheter, även om de inte alltid varit roliga, säger Björn Söderberg till Dagens industri.

- Om du är nervös så säg det. Publiken förstår. 60 procent av dem skulle antagligen hellre uppleva krig än att ställa sig på en scen. Publiken får en större förståelse för varför du är som du är, säger Pontus Ströbaek. Ta dig sedan tid att ställa dig själv frågan "Vad är det jag ska tala om och för vem?" innan du går upp på scen. Detta ska du göra för att du måste veta vem det är du ska tala inför. Olika människor har olika referenser och olika tilltal, fortsätter han.

- Du måste tro på det du säger. Gör det du själv tycker är bra och det du tycker är roligt, då brukar det bli bra till slut, säger Pontus. Var också tydlig med vad som är det viktiga i föreläsningen. De flesta tenderar att prata som om allt är lika viktigt i deras föreläsning. Detta är det vanligaste talarproblemet. Få förstår skillnaden på vad som händer när man betonar olika ord. De har inte ens provat.

- När du sedan talar är det viktigt att du står still, inte flackar med blicken och ha koll på dina ticks ("så att säga", "såhär", "eh" och "smackljud" är det vanligaste). Detta är viktigt för att man måste förstå att det "suddar" i ens budskap om man inte är tydlig i tal och rörelse, avslutar Pontus denna omgång tips och råd från några som gjort en karriär på att tala och föreläsa.

  • Behärska ämnet. Tala om det du kan och tycker är bra.
  • Var dig själv. Behåll din dialekt, använd dina egna erfarenheter i föreläsningen och berätta för publiken om du är nervös.
  • Känn din publik. Olika människor har olika referenser och tilltal.
  • Var tydlig i föreläsningen. Betona extra det som är det viktigaste i föreläsningen.
  • Var tydlig i tal och rörelse. Ha koll på ticks som ”eh”, ”så att säga” och smackljud. Försök stå still och flacka inte med blicken.
  • Föreläs lagom långt. 45 minuter till 1,5 timme är lagom, längre orkar inte folk lyssna.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2